Audemars Piguet lanserade som vanligt en ganska fake rolex

Audemars Piguet lanserade som vanligt en ganska imponerande ny hårdvara på SIHH i år. Medan fokus de senaste åren har legat på deras ikoniska Jumbo (som firade sitt 40-årsjubileum 2012 eller några av dess mindre kända delar av Haute Horlogerie (som Jules Audemars Tourbillon), handlar det i år om det. ännu en modig samling : The Royal Oak Offshore.

Den ursprungliga Royal Oak Offshore släpptes för allmänheten 1993 som en uppföljning av Gerald Gentas mycket hyllade A-serie "Jumbo". Detta var andra gången Audemars Piguet tog en seriös fake rolex satsning med Royal Oak, och andra gången kastade de ut den från parken. Precis som den ursprungliga Royal Oak Jumbo kan krediteras med att ha skapat en helt ny kategori armbandsur 1972 (lyxig sportklocka), var Royal Oak Offshore (som de nya modellerna blev kända efter lanseringen av 1993) verkligen den första klockan för nästa generation av lyxklockkonsumenter och lanserade en annan helt ny kategori: The Oversized Sports Luxury Watch.

Naturligtvis var den första Royal Oak Offshore (vi kommer att kalla det ROO härifrån) inte precis överdimensionerad av dagens standarder, som mätte 42 mm i diameter. Men 1993 var det ett absolut monster. Med ett extra tjockt fodral och ett biffigt armband som såg ut som den ursprungliga Gay Freres -enheten på steroider, gjorde det ett riktigt uttalande. Under de senaste tjugo åren har Offshore-kollektionen vuxit nästan lika mycket i storlek som den har gjort i olika stilar och har blivit en ikon i sig, trots att de har blivit så stora att de är helt omöjliga att bära av många en entusiast.

Men för dem som bär dem är ROO en religion, med många som äger mer än en version. Ett nästan otaligt antal varianter har producerats under de senaste 20 åren, för att minnas samarbeten med musiker, skådespelare och idrottare, liksom en mängd olika dedikerade uppgiftsklockor, till exempel den populära dykaren. För rolex replica vissa är besatthet för ROO svårt att förstå, medan andra liknar det med andra kultiska samlarstereotyper, till exempel vintage Rolex -publiken. Oavsett din uppfattning om modellen finns det ingen tvekan om att ROO har haft en betydande inverkan på sportklockor, och modellen har kopierats av många andra märken för att försöka fånga några av AP: s framgångar.

Det är kanske ROO: s enorma framgång och dess efterföljande manus som har gjort så många "out" -samlare till fantastiska lyxiga sportklockor. Inget dödar trots allt en trend som ett överflöd av en populär sak. Dessutom kan sammanslutningen av ROO som en handledsbling för gangsters och blivande rockstjärnor vara lite överdriven för de mer nyktera klocksamlarna.